Koningsdag cupcakes

Met koningsdag vieren wij feest. Dat betekent: Tijd voor taart! (Hoewel wij ook soms een feest verzinnen om maar taart te kunnen eten :-). )fc0fd5a8832cf51ff9dda3392570d121

Voor koningsdag vonden wij deze leuke cupcakes!
Je kan de cupcakes op verschillende manieren maken. Je kan zelf een basisbeslag maken, een kant en klaar pak kopen of een gezondere variant kiezen.

Hieronder volgt een basisrecept. Daarnaast vonden we ook een glutenvrije variant.
Voor de versiering kun je leuke kroontjes knippen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. En kleine kaarsjes in de cupcakes steken. Gebruik vormpjes in dezelfde kleuren voor een kleurrijk effect!

Voor 12 basis cupcakes:

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 2 grote eieren

Verwarm de oven voor op 170 gr. Celcius (afhankelijk van je oven) en plaats de vormpjes op de bakplaat.

Snij de boter in blokjes en mix dit tot een gladde massa. Voeg daarna de eieren en de melk toe. Tenslotte voeg je het bakmeel en de suiker toe en klop je het geheel gedurende 3 minuten tot een egaal, luchtig beslag. Je kan natuurlijk allerlei ingredienten toevoegen om variaties te maken zoals chocolade en bosbessen.

Vul de vormpjes iets meer dan de helft en bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Dit is afhankelijk van je oven en kan dus verschillen. Controleer met bv een satéprikker of deze droog uit de cake komt wanneer je deze in het midden hebt gestoken.

Voor 12 glutenvrije cupcakes:

– 2 hele onbespoten sinaasappels met schil
– 1 onbespoten citroen (alleen de schil)
– 6 biologische eieren
– 250 gram ruwe rietsuiker
– 250 gram amandelmeel
– 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder (neem gerust gewone bakpoeder als je wel tegen gluten kan!)
– 1 fijngesneden bolletje stemgember
– 2 eetlepels stemgembersiroop
– snuf zeezout

– Doe de sinaasappels in een pan met water en kook ze met schil en al in 1 uur zacht
– Meng de rietsuiker met het zeezout, de bakpoeder, de stemgembersiroop en het amandelmeel en voeg al roerend met een houten spatel één voor één de eieren toe aan het beslag.
– Snijd de zachtgekookte sinaasappels in vieren. Haal eventuele pitjes en kroontjes eruit en pureer ze met schil en al, samen met de citroenrasp en het bolletje stemgember in de keukenmachine.
– Meng de gepureerde sinaasappels door de rest van het beslag
– Verwarm de oven voor op 190 graden en verdeel het beslag over een muffinblik met 12 vormpjes.
– Bak de cakejes in ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven gaar. Als je een satéprikker in de cakejes prikt en die er schoon uit kunt halen weet je dat ze goed zijn!

Nu kan het versieren beginnen! Maak eventueel glazuur door poedersuiker met een beetje water te vermengen.  Thuis eet mijn dochter altijd de helft van de versiering op voordat we aan het versieren toekomen. Gelukkig kan ik nog snel genoeg iets op de cupcakes drukken voor dat alles op is. 🙂

Veel plezier!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s